Palloliiton erotuomaritoiminto järjesti alueiden erotuomareille valtakunnallisia etäkoulutuksia kevään 2023 aikana.

Etäkoulutukset ovat tarkoitettu lähinnä kaikille alueen erotuomareille kokemustasosta riippumatta.

Nämä erotuomarikoulutuksen tuoreet tallenteet sopivat myös muiden jalkapallon ystävien kuten pelaajien, valmentajien, huoltajien, jojojen sekä vanhempienkin katsottavaksi. 

Mitä paremmin säännöt tuntee, ehkä sitä vähemmän tulee tarvetta turhiin kommentteihin.  

Monikulttuurisuus
Kouluttaja: Maurizio Pratesi

Linkki tallenteeseen:  2023 Valtakunnalliset etäkoulutukset


Paitsio
Kouluttaja: Jari Vanhanen

Linkki tallenteeseen:  2023 Valtakunnalliset etäkoulutukset


Käsivirhe
Kouluttaja: Mattias Gestranius

Linkki tallenteeseen:  2023 Valtakunnalliset etäkoulutukset (myös klipit lisätty)


Yhteistyö
Kouluttaja: Topias Tuira

Linkki tallenteeseen:  2023 Valtakunnalliset etäkoulutukset


Erotuomarina alueen alemmissa sarjoissa

Kouluttajina: Sami Juselius ja Theo Tyrväinen

Linkki tallenteeseen:  2023 Valtakunnalliset etäkoulutukset


PELINOHJAAJAKOULUTUS

Kaikki Pelaa -ohjelmaan kuuluvaa pelinohjaajakoulutusta järjestetään 14-15-vuotiaille junioripelaajille sekä lasten ja nuorten ohjaustoimintaa aloittaville henkilöille. Koulutus valmistaa toimimaan pelinohjaajana 7-11-vuotiaiden lasten otteluissa. Samalla kurssi tuo osallistujat lähemmäs erotuomaritoimintaa kouluttamalla jalkapallosääntöjä ja käytännön toimintaa oikeudenjakajan roolissa. Moni jatkaakin seuraavana vuonna erotuomarin peruskurssille. Pelinohjaajana olet aitiopaikalla katsomassa, kun tulevaisuuden futaajat ottavat ensikosketuksiaan ja ohjaamassa lapsia uuden harrastuksensa alussa.


PERUSKOULUTUS

Jalkapalloerotuomarin ura alkaa peruskurssista. Koulutus johdattaa osallistujat jalkapallon sääntöihin, jotka ovat yksinkertaisia, mutta samalla monimuotoisia - kuten itse pelikin. Peruskoulutus on uudistunut vuonna 2022. Käyttöön on otettu uusi, joustavampi malli. Peruskoulutus koostuu omatoimisesta itseopiskelusta, etäkoulutuksesta (3 h), varsinaisesta lähikoulutuksesta (6-8 h) sekä näihin liittyvistä kenttäkoulutuksesta sekä tutustumisotteluista, joissa mukana on kokeneempi erotuomari/erotuomaritarkkailija. Ilmoittaudu peruskoulutukseen.


JATKOKOULUTUS

Kaikki erotuomarit käyvät vuosittain jatkokoulutuksen, jolla varmistetaan tietojen ajantasaisuus sekä käydään läpi muuttuneet ja painotettavat tulkinnat. Vuosittain on lisäksi suoritettava liiton tai alueen määräämä teoreettinen koe ja tasosta riippuen kuntotesti. Lisäksi järjestetään syventävää jatkokoulutusta valituista aiheista. Ilmoittaudu jatkokurssille.


EROTUOMARIAKATEMIA- JA KYKYKOULUTUS

Alueet järjestävät erotuomariakatemiakoulutuksia urallaan eteenpäin menossa oleville erotuomareille. Koulutusta voidaan järjestää turnausten yhteydessä, kohdennettuna koulutuksena tai leireinä. 

Palloliitto järjestää myös maanlaajuisen kykyerotuomarikoulutuksen pojille Huuhkajat ja tytöille Helmarit turnauksien yhteydessä kesäkuussa Eerikkilässä, mihin alueet esittävät erotuomareitaan. Erotuomarit saavat kattavaa palautetta ottelusuorituksistaan ja koulutusta valituista aiheista. Koulutusta järjestetään myös lokakuussa ja tammikuussa Urheiluoppilaitosten turnausten yhteydessä. Turnauksissa keskitytään heidän tapahtumanaikaisten otteluidensa analysointiin ja käsitellään tarkasti osallistujien toimintaa.


KOLMOSEN EROTUOMARIKURSSI

Miesten Kolmonen on korkein alueiden hallinnoima sarja ja tämän tasoisille erotuomareille järjestetään oma kurssi keväällä. Monesti alueiden yhteistyönä toteutettava viikonloppukurssi käsittelee koulutusaiheita syvällisemmin ja sisältää myös lajiharjoitteita sekä otteluiden erotuomareiden analysointia.


KAKKOSEN EROTUOMAREIDEN KOULUTUS

Kakkosen erotuomarit kokoontuvat viikonlopuksi ennen kauden alkua sekä kesän koulutustilaisuuteen. Ohjelmassa on päivittäin fyysistä harjoittelua, lajiharjoitteita, luentokoulutusta ja ryhmätöitä. Heille järjestetään myös kauden aikaista koulutusta mm. Teamsin välityksellä. Kakkosen erotuomareita käytetään myös Veikkausliigassa neljänsinä erotuomareina.


NAISTEN LIIGAN EROTUOMAREIDEN KOULUTUS

Palloliitto kutsuu Naisten Liigassa toimivat naiserotuomarit sekä avustavat erotuomarit koulutukseen kevään kurssin lisäksi kauden puolivälissä. Ohjelmassa on päivittäin fyysistä harjoittelua, lajiharjoitteita, luentokoulutusta ja ryhmätöitä. Heille järjestetään myös kauden aikaista koulutusta mm. Teamsin välityksellä.


VEIKKAUSLIIGAN JA YKKÖSEN EROTUOMAREIDEN KOULUTUS

Valioerotuomarit kokoontuvat vuosittain noin neljä kertaa. Kauteen valmistaudutaan pääsääntöisesti viikon mittaisella ulkomaan harjoitusleirillä. Leiri toimii Veikkausliigaerotuomareiden ja avustavien erotuomareiden pääkoulutustapahtumana. Joinakin vuosina järjestetään ulkomaan leirin sijaan koulutusviikonloppu Eerikkilässä maaliskuussa. Ohjelmassa on päivittäin fyysistä harjoittelua, lajiharjoitteita, luentokoulutusta ja ryhmätöitä. Kauden aikana erotuomarit saavat erotuomaritarkkailijoilta palautetta otteluistaan, minkä lisäksi erotuomarivaliokunta seuraa heidän suorituksiaan. Heinäkuussa kokoonnutaan analysoimaan alkukauden suorituksia ja tilanteita sekä suorittamaan kuntotestit.